Schimmel op plinten: Een stille indringer in huis

In deze blog bespreken we de oorzaken en gevolgen van schimmel op of achter de plinten. Vervolgens geven we u advies voor een effectieve verwijdering. Ten slotte beantwoorden we de veelgestelde vragen rondom dit onderwerp.

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Hoe ontstaat schimmel op plinten?
Schimmels herkennen: Een uitdagende taak
Welke gevolgen hebben schimmels?
Tips om schimmelgroei te stoppen
Verwijderen: Schimmels effectief bestrijden
Schakel een deskundig in!
Overige veelgestelde vragen

Hoe ontstaat schimmel op plinten?

Schimmel, een woord dat vaak geassocieerd wordt met vochtige, donkere plekken, vindt soms onverwachts zijn weg op of achter de plinten in ons huis. Schimmel op plinten is niet alleen een esthetisch probleem maar ook een indicatie van grotere onderliggende problemen zoals vochtigheid en slechte ventilatie in huis.

Schimmelsporen zijn overal in de lucht en zoeken naar de perfecte vochtige en warme omstandigheden om zich te vestigen en te groeien. Een lekkage, condensatie of een hoge luchtvochtigheid kan de ideale omgeving creëren voor schimmel achter en op plinten.

Schimmels herkennen: Een uitdagende taak

In sommige gevallen is groene of zwarte schimmel letterlijk te zien op de plinten. Echter is het herkennen van schimmel achter plinten een uitdagende taak, vooral omdat deze gebieden niet altijd gemakkelijk zichtbaar zijn. Let op tekenen zoals een muffe geur, verkleuring van de plinten, loslatend behang of verf, en vochtigheid rondom de plinten.

In enkele gevallen kunt u misschien een lichte zwelling of vervorming van de plinten zelf waarnemen. Het gebruik van een zaklamp kan helpen om deze subtiele tekenen van schimmelgroei beter te identificeren.

Schimmel achter behang
Schimmelsporen achter het behang en plinten

Welke gevolgen hebben schimmels?

De vieze sporen op of achter de smalle planken hebben gevolgen voor uw woning en interieur, maar kunnen ook voor gezondheidsklachten zorgen.

Schade aan het huis

Schimmel kan de structuur van het huis aantasten, wat leidt tot kostbare reparaties. U kunt hier denken aan de verzwakking van houten structuren, afbladderende verf en beschadiging van de vloer of het behang. Aanhoudende schimmelproblemen kunnen zelfs de waarde van uw woning verminderen en potentiële kopers afschrikken.

Wooncomfort

Schimmelsporen op de plinten zien er vaak onaantrekkelijk uit. Deze vieze en soms pluizige vlekken variëren in kleur van zwart en groen tot geel en bruin, afhankelijk van de schimmelsoort en de ondergrond. Naast het visuele aspect is de geur van schimmel ook zeer onaangenaam. Deze geur is sterk, muf en wordt vaak vergeleken met de geur van natte sokken en aardappels.

Gezondheidsklachten

De aanwezigheid van schimmel kan volgens diverse onderzoeken en bronnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder allergieën, ademhalingsproblemen en irritatie van ogen, huid en keel. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid” hebben we betrouwbare bronnen erbij gepakt en alle inzichten voor u gebundeld.

vochtproblemen in huis
Vochtproblemen zijn een grote oorzaak voor schimmels in huis

Tips om schimmelgroei te stoppen

Voorkomen is beter dan genezen. Enkele tips om schimmelgroei te voorkomen zijn:

  • Verbeter de ventilatie in huis: Zorg voor voldoende luchtcirculatie door het hele huis, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken. Dit kan door regelmatig ramen te openen of door het installeren van mechanische ventilatiesystemen.
  • Gebruik luchtontvochtigers: In regio’s met hoge luchtvochtigheid of in ruimtes waar vocht een probleem vormt, kan het gebruik van een luchtontvochtiger helpen de vochtigheidsniveaus onder controle te houden en zo schimmelgroei te beperken.
  • Repareer lekkages snel: Waterlekkages bieden een perfecte voedingsbodem voor schimmel. Controleer regelmatig op lekkages rond daken, pijpen, en in de kelder en repareer deze onmiddellijk.
  • Zorg voor goede isolatie van muren en ramen: Voorkom condensatie, een veelvoorkomende oorzaak van vocht, door te zorgen voor een goede isolatie. Dit houdt de binnenoppervlaktes van muren en ramen warmer, waardoor de kans op condensatie en dus schimmelgroei afneemt.

Voor meer tips adviseren wij om de blog: “Schimmel voorkomen: 13 handige tips” te lezen.

Groene en zwarte schimmels komen veel voor op muren en plinten.

Verwijderen: Schimmels effectief bestrijden

Het belang is duidelijk, schimmels moeten snel worden verwijderd. Hiervoor kunt u het onderstaande stappenplan hanteren:

  • Draag beschermende kleding, zoals handschoenen en een masker om uzelf te beschermen tegen schimmelsporen.
  • Gebruik een mengsel van water met milde zeep, azijn, soda of een speciale schimmelreiniger om de schimmel voorzichtig weg te boenen.
  • Droog de plinten of de muur grondig en zorg voor goede ventilatie om toekomstige vochtproblemen te voorkomen.
  • Controleer regelmatig op terugkerende schimmelgroei en neem indien nodig preventieve maatregelen zoals betere ventilatie of isolatie.

Schakel een deskundige in!

Voor grotere schimmelproblemen of als u gezondheidsproblemen ondervindt, is het raadzaam een deskundige in te schakelen. Onze specialisten staan in dat geval voor u klaar. Zij kunnen de oorzaak van de schimmel effectief aanpakken en zorgen voor een professionele verwijdering. Neem dan ook gerust contact op voor persoonlijk advies of vraag direct een offerte aan.

Overige veelgestelde vragen

Een van de voornaamste redenen voor het ontstaan van schimmels, is een te hoge luchtvochtigheid in huis. Mocht u dit vermoeden, dan kunt u de luchtvochtigheid meten door middel van een zogenoemde hygrometer. Idealiter ligt het percentage tussen de 30-50%.

Nee, schimmel gaat niet vanzelf weg. U zult de schimmel direct moeten bestrijden wanneer u het heeft gedetecteerd.

Gerelateerde blogs