Schimmel in huurwoning

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Rechten huurder bij schimmel
Huurwoning schimmels voorkomen
Huurwoning schimmels verwijderen

Last van schimmel in uw huurwoning?

Huurt u een woning of appartement en heeft u last van schimmel of vochtproblemen? Dat is natuurlijk enorm vervelend. Veel mensen weten niet wat zij hiermee moeten doen, en daarom hebben wij hiervoor een blog geschreven. Verder leest u alles over de rechten van een huurder, hoe u schimmel kunt verwijderen en hoe u schimmel in de toekomst kan voorkomen.

Rechten huurder bij schimmel

Als huurder heeft u bepaalde rechten als het gaat om schimmel in het huurhuis. Wel moet eerst worden vastgesteld wie verantwoordelijk is voor de schimmelvorming. De verantwoordelijkheid kan liggen bij de verhuurder, maar ook bij de huurder zelf. Als de oorzaak van de schimmelvorming bij de huurder ligt, bent u zelf verantwoordelijk. Komt de schimmel steeds terug en ligt de oorzaak niet bij u? Dan is de verhuurder of woningcorporatie verantwoordelijk.

Is er voldoende ventilatie?

Een grote oorzaak van schimmelvorming is het gebrek aan ventilatie. Eerst is het dus goed om te kijken of u in het huurhuis of huurappartement voldoende mogelijkheden hebt om woonruimtes te ventileren. Dit kan natuurlijke ventilatie zijn (deuren en ramen open doen), maar ook door mechanische ventilatie. Is er voldoende ventilatie, maar gebruikt u het niet voldoende? Dan bent u zelf verantwoordelijk. Zijn er niet voldoende ventilatiemogelijkheden? Dan is de verhuurder of woningcorporatie verantwoordelijk om de juiste ventilatie te bieden.

Zijn er vochtproblemen?

Ook voor vochtproblemen geldt dat de oorzaak kan liggen bij de verhuurder, maar ook de huurder. Was de verhuurder op de hoogte van vochtproblemen, maar is er niks aan gedaan? Dan is de verhuurder verantwoordelijk. Zijn de vochtproblemen ontstaan door slecht onderhoud van de huurder, dan is de huurder verantwoordelijk.

Vochtproblemen huurwoning
Vochtproblemen in het raamkozijn van een huurwoning

Is er sprake van fouten in de bouw of constructie?

Het kan voorkomen dat er lekkages zijn of vochtproblemen door fouten in de bouw van de woning. Het is dan aan de verhuurder om aan te tonen dat de schimmel niet het gevolg is van fouten in de bouw of constructie. Kan de verhuurder dit niet aantonen? Dan is de verhuurder verantwoordelijk en zal hij of zij de schimmel moeten verwijderen en voorkomen voor in de toekomst. Kan de verhuurder dit wel aantonen? Dan is het aan de huurder om aan te tonen dat hij of zij niet verantwoordelijk is.

Oorzaak bepalen

Veel huurders lopen er tegen aan dat ze niet duidelijk weten hoe ze de oorzaak moeten bepalen. Ligt het probleem bij mij of toch bij mijn huurbaas? Om u te helpen bij het bepalen van de oorzaak is het handig om een onafhankelijke deskundige te vragen om onderzoek te doen. Ook wij kunnen dit voor u doen. Een deskundige heeft de kennis en de middelen om duidelijk te bepalen wie de schuldige is voor de schimmelvorming. Met het uiteindelijke rapport kunt u een schadeclaim indienen of kunt u naar de huurbaas om schimmels te verwijderen en in de toekomst te voorkomen.

Kunt u een schadevergoeding krijgen?

Zijn er meubels, kledingstukken of andere spullen beschadigd in de woning door schimmel? Dan kunt u als huurder in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Dit geldt wel alleen als duidelijk is dat de oorzaak bij de verhuurder ligt. Als huurder kunt u ook in aanmerking komen voor huurverlaging. Ook hier is het natuurlijk belangrijk dat u niet zelf in zijn geheel of gedeeltelijk verantwoordelijk bent.

Huurwoning schimmels voorkomen

Het beste wat u kunt doen is het voorkomen van schimmels in de huurwoning. Voorkomen is altijd beter dan genezen wordt altijd gezegd. Dit geldt ook voor schimmels. U kunt als huurder zelf, of samen met de verhuurder, bepaalde preventie mogelijkheden toepassen. Hieronder zijn een aantal preventie opties opgesomd.

Zorg voor voldoende ventilatie

Komt u erachter dat er niet voldoende natuurlijke ventilatiemogelijkheden zijn? Dan is het als huurder en verhuurder handig om mechanische ventilatie te installeren. Ook kunt u ervoor kiezen om vochtvreters of luchtontvochtigers te plaatsen.

Meet de luchtvochtigheid

Op internet en in verschillende bouwmarkten kunt u diverse soorten meetapparatuur kopen om de luchtvochtigheid te meten. Door dit te doen kunt u snel een inzicht krijgen over welke plekken een risico zijn voor schimmelvorming. Een lagere luchtvochtigheid verkleint de kans op schimmels.

Let op de temperatuur

Aangeraden wordt om te zorgen dat nergens in de woning de temperatuur onder de 15 graden te laten zijn. 18 graden of meer wordt aangeraden.

Voldoende licht is belangrijk

Schimmel groeit het meest op donkere plekken. Dit is ook de reden dat schimmel veel voorkomt in de kruipruimte. Zorg er daarom voor dat zoveel mogelijk plekken in de woning voldoende natuurlijk licht krijgen. Dit kunt u al doen door gordijnen overdag open te doen of te kiezen in de zomer voor lichte gordijnen.

Ruim geknoeide vloeistoffen zo snel mogelijk op

Natte oppervlaktes kunnen na slechts 24 uur zorgen voor schimmelvorming. Het is dus van groot belang dat u de natte plekken schoonmaakt en droogt.

Zwarte schimmel
Schimmelsporen in de badkamer van een huurhuis

Huurwoning schimmels verwijderen

U kunt ervoor kiezen om zelf schimmel te verwijderen. Wel is het hierbij belangrijk dat u ervoor zorgt dat u goed beschermt bent. Schimmel is niet goed voor u en bescherming is dus van belang. Bij het verwijderen wordt ook aangeraden om handschoenen en een mondkapje te dragen. Een bril is ook een aanrader om irritaties aan de ogen te voorkomen.

Om schimmel te verwijderen worden op diverse websites en fora talloze tips gegeven. Zo wordt bijvoorbeeld aangegeven dat soda verdund in water kan helpen met schimmels op het plafond. Ook worden verschillende reinigingsmiddelen gebruikt en is azijn ook een vaak gebruikte optie.

In de praktijk merken wij helaas dat deze tips niet altijd het gewenste effect hebben. Schimmel komt veelal terug, omdat de oorzaak niet wordt aangepakt. Dit is de reden waarom het soms beter is om schimmel te laten verwijderen door een schimmelbedrijf.

Hulp van een vakman nodig?

In veel gevallen lukt het zelf verwijderen van groene schimmels niet goed, of is de oplossing maar tijdelijk. Als u de schimmels niet onder controle krijgt, kan het een idee zijn om een schimmel bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Hierbij brengen wij graag vrijblijvend een offerte uit. Wanneer u een foto meestuurt, kunnen we u een nauwkeurige kostenindicatie geven. Zo weet u zeker dat het probleem goed, veilig en snel wordt verholpen voor een gezonder woonklimaat.

Gerelateerde blogs