Schimmel onder laminaat? Voorkom verdere schade!

In deze blog bespreken we de oorzaken en gevolgen van schimmel onder het laminaat. Vervolgens geven we u advies voor een effectieve verwijdering. Ten slotte beantwoorden we de veelgestelde vragen rondom dit onderwerp. 

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

 

Mogelijke oorzaken van schimmel onder het laminaat
Wat zijn de gevolgen?
Voorkomen van laminaat schimmel
Verwijderen van schimmel onder het laminaat
Hulp nodig? Raadpleeg een specialist!
Overige veelgestelde vragen

Mogelijke oorzaken van schimmel onder het laminaat

Schimmelvorming onder laminaatvloeren kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste kan vocht een belangrijke factor zijn. Lekkages, een hoge luchtvochtigheid of slechte ventilatie kunnen vocht onder het laminaat vasthouden en schimmelgroei bevorderen. Ten tweede kunnen onjuiste installatie praktijken, zoals het niet correct leggen van een vochtbarrière of het niet laten acclimatiseren van het laminaat, bijdragen aan vochtproblemen en schimmelvorming. Ook kunnen beschadigingen aan de vloer, zoals scheuren of spleten, vocht de kans geven om onder het laminaat door te dringen en schimmel te creëren. Regelmatig onderhoud, een goede ventilatie en correcte installatie zijn essentieel ter voorkoming.

Herken het tijdig

Om de schade van schimmel onder het laminaat te beperken is het belangrijk om het tijdig op te sporen. De volgende symptomen zijn een mogelijke aanwijzing:

 • Zwarte vlekken op het laminaat, ten gevolge van zwarte schimmel;
 • Laminaat dat loslaat;
 • Een kenmerkende muffe geur
Schimmel opsporen
Tijdige opsporing van schimmels voorkomt verdere schade aan het laminaat

Wat zijn de gevolgen?

Schimmel kan niet alleen een onaangename geur en visuele onaantrekkelijkheid met zich meebrengen, maar het kan ook de luchtkwaliteit in uw huis aantasten en mogelijke gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen en allergieën. Zo is te lezen in deze uitgave van de GGD. Daarnaast kan schimmel de structuur van uw laminaatvloer en onderliggende materialen beschadigen, wat tot dure reparaties kan leiden. Het is van cruciaal belang om schimmelproblemen snel aan te pakken om verdere schade te voorkomen.

Voorkomen van laminaat schimmel

Er zijn diverse acties die u kunt uitzetten om schimmel onder het laminaat te voorkomen. Zo kunnen de volgende preventieve maatregelen al helpen:

 • Zorg voor voldoende ventilatie in huis. Dit kan door middel van regelmatig openzetten van een raam, het uitschuiven van de gordijnen of het gebruiken van een afzuigkap tijdens het koken.
 • Investeer in een deskundige plaatsing van het laminaat door een gespecialiseerde partij. Een onjuiste installatie van laminaat kan op de lange termijn voor vochtproblemen zorgen.
 • Controleer uw laminaat regelmatig op beschadigingen, zoals scheuren of spleten. Soortgelijke beschadigingen kunnen vocht de kans geven om onder het laminaat door te dringen.
Hygrometer
Schimmels ontstaan vaak als gevolg van een te hoge luchtvochtigheid

Verwijderen van schimmel onder het laminaat

Heeft er zich schimmel onder het laminaat genesteld? Dan is een tijdige en deskundige reiniging van cruciaal belang voor het voorkomen van verdere verspreiding en schade. Voor het verwijderen van schimmel onder het laminaat gaat u als volgt te werk:

 • Verwijder allereerst de aangetaste planken;
 • Reinig de aangetaste planken en ondervloer met een schimmelreiniger;
 • Laat dit middel vervolgens even intrekken;
 • Neem de behandelde planken af met een droge doek;
 • Laat alles goed drogen alvorens u het laminaat weer teruglegt. 

Let wel op dat dit de behandeling van een minimale schimmelgroei betreft. Wanneer de schimmel ook in uw ondervloer doorgetrokken is en een groot gedeelte van het laminaat aangetast heeft, is het verstandig om een professional te raadplegen. 

Hulp nodig? Raadpleeg een specialist!

Heeft u last van ernstige schimmelgroei onder het laminaat? Dan gaat een simpele reiniging met wat huishoudmiddeltjes het probleem niet verhelpen. In dit geval kunt u beter de hulp van een specialist inschakelen. De specialist zal onderzoeken of er onderliggende problemen zijn, en zal op basis van zijn bevindingen een gerichte aanpak bepalen. Wij van Lavos Reiniging kunnen dit voor u regelen. Neem daarom gerust contact op voor het maken van een afspraak.

Overige veelgestelde vragen

Dit ligt eraan hoe erg de waterschade is. Als er minimale waterschade is, kunt u de natte planken drogen met een ventilator. Zijn de planken langdurig nat en vochtig geweest? Dan is het een beter idee om de aangetaste planken te vervangen voor nieuwe planken.

Wanneer laminaat is aangetast door vocht en schimmel kan het krom trekken. Ook kunnen er bobbels ontstaan. In zulke gevallen is het vaak beter om het aangetaste laminaat te vervangen voor nieuwe planken.

Als de schimmel ondanks alle reinigingsmethoden terug blijft komen onder het laminaat, is er wellicht sprake van een groter vochtprobleem. Denk bijvoorbeeld aan opstijgend of doorslaand vocht. In dit geval is het noodzakelijk een specialist in te schakelen.