Hoe u schimmel in de koelkast voorkomt en verwijdert

In deze blog lichten we toe hoe u schimmel in de koelkast voorkomt en verwijdert.  We bespreken de mogelijke gevolgen voor uw gezondheid en beantwoorden de meest gestelde vragen omtrent schimmels in de koelkast.

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Ontstaan van schimmel in de koelkast
Schimmel in koelkast gevaarlijk?
Schimmel uit koelkast verwijderen
Schimmelgeur uit de koelkast verwijderen
Voorkom nieuwe schimmels in de koelkast
Overige veelgestelde vragen

Ontstaan van schimmel in de koelkast

Schimmels ontstaat in en op overmatig vochtige ruimtes en oppervlakken. Schimmel in de keuken en in keukenapparatuur komt dan ook vaak voor. Zo ook in de koelkast. Het koelproces van dit keukenapparaat zorgt namelijk voor een vochtige ruimte. Daarnaast zal warme lucht die van buiten de koelkast binnenkomt, condensatie veroorzaken waarmee het vochtgehalte nog verder stijgt. Bij de productie van een koelkast wordt rekening gehouden met de afvoer van vocht middels een afvoergaatje. Echter, wanneer deze verstopt zit kan het condenswater geen kant op waardoor de koelkast steeds vochtiger wordt. Een regelmatige reiniging van uw koelkast kan dit voorkomen, daarover later meer. 

Vochtcondensatie
Condensatievocht is de grootste oorzaak van schimmel in de koelkast

Schimmel in koelkast gevaarlijk?

Is schimmel gevaarlijk voor uw gezondheid? Volgens diverse betrouwbare bronnen, waaronder de GGD,  is schimmel niet bevordelijk voor onze gezondheid.  Zo ook niet wanneer deze zich in de koelkast bevinden. Wanneer de schimmels een gevolg zijn van bedorven voedsel kunnen zich zogenaamde mycotoxines voordoen. Dit zijn schimmelgifstoffen die op diverse manieren kunnen ontstaan, waaronder bij een vochtige opslag zoals bijvoorbeeld in de koelkast. Wanneer deze gifstoffen in hoge mate aanwezig zijn, kunnen deze potentiële gezondheidsklachten veroorzaken. Belangrijk om regelmatig de voedingswaren in uw koelkast te controleren dus!

NB: Wij zijn geen expert op het gebied van gezondheid, dus wend u bij twijfels of klachten altijd tot uw (huis)arts. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid“hebben de belangrijkste bevindingen uit betrouwbare bronnen voor u samengevat. 

Close up van schimmels
Close-up van schimmel

Schimmel uit koelkast verwijderen

Wanneer de schimmel zich in uw koelkast heeft genesteld, is het raadzaam deze zo snel mogelijk te verwijderen. Zeker met het oog op mogelijke gezondheidsklachten is een snelle en effectieve schimmel verwijdering aangeraden. Volg het volgende stappenplan om de schimmel uit de koelkast te verwijderen:

  • Haal de koelkast leeg en controleer de houdbaarheid van alle producten.
  • Indien mogelijk zet de koelkast uit. (enkel als de producten tijdelijk elders gekoeld kunnen blijven)
  • Verwijder losse elementen zoals de planken, rekjes etc.
  • Maak de losse elementen schoon met een mengsel van soda en water.
  • Neem daarna ook alle oppervlaktes inclusief de deurrubbers af met het mengsel van soda en water.
  • Neem een schone doek en schoon water en neem hiermee alle eerder behandelde oppervlaktes en onderdelen af.
  • Maak zowel de koelkast zelf als de losse elementen goed droog.
  • De laatste stap: plaats alle producten met een goede houdbaarheidsdatum terug in de koelkast.
Schimmels uit de koelkast verwijderen
Snelle en effectieve verwijdering van schimmel is aanbevolen

Schimmelgeur uit de koelkast verwijderen

Na de verwijdering van de schimmel en de schoonmaak van uw koelkast kan het nog langere tijd duren voordat de schimmelgeur volledig uit de koelkast is. Desalniettemin zijn er verschillende methodes om de schimmelgeur te overschaduwen. Zo kunt u bijvoorbeeld een koelkast ontgeurder aanschaffen. U kunt deze gewoon in de koelkast zetten waarna het apparaat frisse geuren afgeeft. Ook kunt u een citroen in partjes snijden, deze besprenkelen met wat zout, en deze vervolgens in een bakje in de koelkast leggen.Citroen neutraliseert de lucht en laat een heerlijke geur achter.

Voorkom nieuwe schimmels in de koelkast

Om nieuwe schimmel te voorkomen is het belangrijk dat u regelmatig een reiniging van uw koelkast uitvoert. Dit maakt de kans op terugkerende schimmel zo klein mogelijk. Hou er wel rekening mee dat enkel reiniging van de koelkast zelf niet genoeg is. De etenswaren in uw koelkast zijn namelijk een voedingsbron voor schimmels. Houd daarom ook zicht op de houdbaarheid van de etenswaren in uw koelkast. Zo voorkomt u dat schimmelsporen van bijvoorbeeld een rottende appel zich door de rest van de koelkast verspreiden. 

Overige veelgestelde vragen

Een verstopt afvoergaatje van de koelkast zorgt voor overmatige condensvorming. Het is dus zaak dit probleem tijdig op te lossen. U kunt hiervoor een satéprikker of breinaald gebruiken om het door te prikken en een keukenpapiertje om het vuil te verwijderen. 

Deurrubbers zijn extra gevoelig voor schimmel omdat deze vaak vergeten worden bij de reiniging van huishoudelijke apparaten. Voor de reiniging van de deurrubbers van een koelkast kunt u een wattenstaafje nemen en samen met wat soda de schimmel tussen de rand vandaan halen. 

Een beetje condens vorming in de koelkast is normaal. Echter, er zijn factoren die voor extra condens in uw koelkast kunnen zorgen. Zo zal bij het vaak achter elkaar openen en sluiten van de koelkast extra condens ontstaan. Ook kunnen de deurrubbers versleten raken waardoor er extra condens zich ophoopt in de koelkast. 

Wanneer u eenmaal schimmel in uw koelkast gehad heeft, kan er voor lange tijd een vieze geur in uw koelkast blijven hangen. U kunt eventueel een koelkast ontgeurder aanschaffen. U plaatst deze eenvoudig in de koelkast waarna de ontgeurder frisse luchtjes zal afgeven. 

Gerelateerde blogs