Schimmel in de voegen? Zo verwijdert u het!

In deze blog lichten we toe hoe u schimmel in voegen voorkomt en verwijdert.  We gaan in op het ontstaan, de gevolgen en het voorkomen van schimmel in de voegen. 

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Oorzaak van schimmel op de voegen
Tijdige herkenning is key
Extra gevoelige plekken
Voorkomen is beter dan genezen
Schimmel uit voegen verwijderen
Hulp nodig? Raadpleeg een specialist!

Oorzaak van schimmel op de voegen

Schimmel op de voegen komt helaas erg vaak voor. Het kan zich op diverse locaties in het huis voordoen, maar meestal gaat het om vochtige plekken, zoals de badkamer en het raamkozijn. De reden dat het juist op deze plekken tot uiting komt, heeft te maken met het feit dat schimmels gek zijn op vocht. Deze micro-organismen hebben vocht nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen. Er kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen aan een vochtprobleem. Zo kunnen
hygroscopische zouten Natuurlijke vochtaantrekkende zouten
, als gevolg van een onderliggend vochtprobleem, zoals doorslaand of optrekkend vocht, zorgen voor een te hoge luchtvochtigheid. Anderzijds kan een matige luchtafvoer binnenshuis de nodige problemen veroorzaken. Het is dus allereerst zaak om te bepalen waardoor de vochtproblemen ontstaan, alvorens er een gerichte aanpak mogelijk is.
Schimmel in voegen
Schimmel in voegen ontstaat vaak in vochtige ruimte zoals de badkamer

Tijdige herkenning is key

Om de kans op verspreiding van schimmels zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk dat de schimmelgroei in een vroeg stadium geconstateerd wordt. Des te groter de schimmelgroei, des te moeilijker het wordt om het te verwijderen. Wees daarom alert op de volgende herkenningspunten:

  • Let op afwijkende kleuren op de voegen. De meest voorkomende voegschimmels zijn zwart van kleur.
  • Wees alert op vieze geurtjes. Aanwezige schimmels zorgen veelal voor een muffe geur.
  • Let op mogelijke gezondheidsklachten. Schimmels kunnen mogelijk gezondheidsklachten veroorzaken. (Bron: RIVM)
Veelal wordt visueel bepaald of er sprake is van schimmelgroei, maar deze methode is niet altijd betrouwbaar. Beginnende schimmel is namelijk niet altijd zichtbaar. Let daarom op een combinatie van herkenningspunten en gebruik zowel uw visuele vermogen als uw reuk om beginnende schimmel tijdig op te sporen.
 

Extra gevoelige plekken

Zoals eerder al vermeld ontstaat schimmel in de voegen voornamelijk in vochtige ruimtes. Een aantal ruimtes en plekken in huis zijn hiervoor extra kwetsbaar.
 

Badkamer

Schimmel in de voegen van de badkamer is iets wat vaak voorkomt. We zien het veelal in de kitranden, op de voegen en op de muur. De reden hierachter is vrij simpel. We weten namelijk dat schimmels floreren bij vochtige ruimtes en welke ruimte in huis bevat een hoog vochtgehalte? Juist, de badkamer.

Raamkozijn

Een andere plek in huis waar schimmel op de voegen vaak voorkomt is het raamkozijn. Met name wanneer er sprake is van een matige isolatie of veel condensatievocht, is er een grote kans op schimmel in de voegen. Het is dus belangrijk om zo nu en dan de raamkozijnen te controleren op mogelijke schimmelvorming.

Luchtvochtigheid meten
Een hygrometer helpt bij het inzichtelijk maken van de luchtvochtigheid in huis

Voorkomen is beter dan genezen

Voor alle mogelijke schimmelvorming geldt:  voorkomen is beter dan genezen! Afhankelijk van de grootte van schimmelgroei tast het namelijk oppervlakten aan waardoor in het ergste geval een renovatie van deze oppervlaktes benodigd is. Wees dit daarom voor door preventieve maatregelen te nemen. Om schimmel in de voegen te voorkomen kunt u een aantal dingen doen.

  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis. Het ideale percentage ligt tussen de 40-60%.
  • Ventileer voldoende. Dit kan al door zo nu en dan een raampje open te zetten.
  • Maak wanden en vloeren goed droog na het douchen en zorg voor een goede afzuiging.
  • Komt de schimmel toch terug? Dan kan er sprake zijn van optrekkend en doorslaand vocht.

Schimmel uit voegen verwijderen

Heeft de schimmel zich op of in uw voegen genesteld? Dan is een grondige en effectieve reiniging erg belangrijk om de schimmel voor eens en voor altijd een halt toe te roepen. Onderstaand stappenplan is een goede manier om schimmel in de voegen te verwijderen.

Stappenplan

Hulp nodig? Raadpleeg een specialist!

Soms kan de schimmel zo diep in de voegen doorgedrongen zijn, dat een simpele reiniging niet meer mogelijk is. In dat geval staat Lavos Reiniging voor u klaar! Wij zijn gespecialiseerd in het snel en effectief verwijderen van de meest hardnekkige schimmels. Komt u er zelf niet uit of twijfelt u over de juiste aanpak? Neem dan gerust contact op voor vrijblijvend advies van een specialist.

Gerelateerde blogs