Vermoeidheid door schimmel in huis

Heeft u last van een vreemde geur en bent u vaker moe de laatste tijd? Dan kan het zo zijn dat u last heeft van vochtproblemen in huis en zelfs schimmelvorming. U leest hier meer over waarom schimmels mogelijk voor vermoeidheid zorgen.

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Wat is schimmel en hoe ontstaat het in huis?
Hoe kan ik schimmels in huis ontdekken?
Wat is moeheid?
Moe zijn door schimmel in huis
Schimmels voorkomen kan mogelijk vermoeidheid voorkomen
Moe door schimmels in huis? Kom zo snel mogelijk in actie

Wat is schimmel en hoe ontstaat het in huis?

De grootste oorzaak van schimmelvorming in huis is vocht. Zonder vocht kunnen schimmels zich niet ontwikkelen en overleven. Een hoog vochtgehalte in huis in combinatie met slechte ventilatie is vaak de reden dat er schimmelsporen ontstaan op de muur, het plafond of op de vloer. Vochtproblemen in huis of in het bedrijfspand ontstaan doorgaans door een combinatie van het woongedrag en de staat van de woning of het pand.

Hoe kan ik schimmels in huis ontdekken?

Helaas zien we in de praktijk dat schimmels in veel gevallen niet direct visueel waarneembaar zijn. Dit komt vaak omdat schimmel zich nestelt achter het behang, onder de vloer of bijvoorbeeld achter een kast. Vaak worden schimmels pas ontdekt wanneer het in een verder gevorderd stadium is en zich heeft verspreid. Daarom raden wij altijd aan om vochtige plekken in huis regelmatig even kort te controleren. Onder vochtige ruimtes bedoelen we onder andere de badkamer, kruipruimte, kelder en donkere plekken in huis.

Ondanks het feit dat schimmels niet altijd zichtbaar zijn, kunt u ze ook herkennen aan de geur en aan bepaalde symptomen waar u last van kunt krijgen. Één van deze symptomen is vermoeidheid.

In onze blog: Schimmels In Huis Meten? Zo Spoort U Schimmels Op! geven we u uitleg over de verschillende methodes van meten als u schimmelvorming in huis vermoedt.

Schimmel op muur
Vieze zwarte schimmelsporen op de muur in de slaapkamer

Wat is moeheid?

Moeheid betekent dat u weinig energie hebt en u het niet meer lukt om te doen wat u zou willen doen. Zo voelt u zich minder fit als normaal en het bewegen en denken gaat soms moeilijker. Moeheid kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld: zorgen, problemen thuis of andere vaak stress gerelateerde factoren. Dit resulteert vaak in slecht slapen, een slechte nachtrust, en dus kan een mens zich niet voldoende opladen voor de dag.

Moeheid gaat vaak vanzelf over na een periode van goed slapen, goede voeding en minder stress. Helaas is dit niet het geval als de oorzaak schimmel in huis is!

Moe zijn door schimmels in huis?

Volgens het GGD blijkt de aanwezigheid van vocht en schimmel in de woning een negatieve invloed te hebben op de gezondheid van mens. Zo kan het voor verschillende gezondheidsklachten zorgen, waaronder vermoeidheid. Moeheid gaat in veel gevallen dus vanzelf over, maar als u schimmel in huis hebt is dit niet het geval. De vermoeidheid gaat dan pas weg als u de schimmels hebt verwijderd en de vochtproblemen hebt opgelost.

Oorzaken mogelijke vermoeidheid door schimmelvorming

Een schimmel produceert sporen die in de lucht zweven om zich verder te verspreiden. Doordat de sporen in de lucht zweven ademen mensen deze giftige stoffen in. De giftige sporen kunnen uiteindelijk voor allergische reacties zorgen, waaronder dus ook vermoeidheid. Vermoeidheid kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een verstopte neus, benauwdheid, jeukende huid, misselijkheid, geïrriteerde ogen en veel niezen en hoesten. Dit zijn allemaal klachten die kunnen worden veroorzaakt door vochtproblemen en schimmels in huis. De verschillende klachten kunnen uiteindelijk ook zorgen voor een slechte nachtrust, en slecht slapen zorgt automatisch voor vermoeidheid.

Overige mogelijke gezondheidsklachten

Als schimmels niet snel worden bestreden en schimmelsporen zich verspreiden, kunnen er naast vermoeidheid meer symptomen voorkomen. Veel voorkomende klachten zijn: benauwdheid, verkoudheid, hoofdpijn en uitslag. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid” vertellen we hier meer over.

Wanneer het over uw gezondheid gaat, adviseren wij altijd om betrouwbare bronnen te raadplegen, zoals de website van GGD of RIVM. Ervaart u klachten? Win dan advies in bij een medisch specialist.

vermoeidheid door schimmel
Vermoeidheid door schimmelvorming in huis

Schimmels voorkomen kan mogelijk vermoeidheid voorkomen

Vermoeidheid voorkomen kunt u doen door schimmels te voorkomen. Wat zelf nou zelf: Schimmels voorkomen is altijd beter dan genezen! In onze blog: “Schimmel Voorkomen: 13 Handige Tips” vertellen we hier meer over.

De meest simpele tips voor voorkoming van schimmels hebben we hier voor u op een rijtje gezet:

  • Dagelijks ventileren: Zet dagelijks de ramen en deuren een tijdje open;
  • Vocht afvoeren: Gebruik de afzuigopties die u heeft bijvoorbeeld tijdens het douchen of koken;
  • Regelmatig verwarmen: Schimmels gedijen minder goed bij temperaturen boven de 18 graden;
  • Voedingsbodems beperken: Ruim voedselresten direct op en leeg regelmatig uw prullenbak.

Moe door schimmels in huis? Kom zo snel mogelijk in actie!

Heeft u schimmel in huis gedetecteerd en bent u vaak moe? Kom dan zo snel mogelijk in actie! Hoe langer u wacht, hoe meer klachten aan de gezondheid en de woning kunnen ontstaan.

Zelf schimmels verwijderen

U kunt ervoor kiezen om zelf de schimmels te gaan verwijderen. Het internet staat vol met tips voor het weghalen van schimmels. Wij zijn er altijd voorstander van als mensen zelf schimmels proberen te verhelpen, maar er zijn echter een aantal belangrijke nuances.

  • De plekken reinigen met een speciaal reinigingsmiddel. Deze schimmelverwijderaars zijn verkrijgbaar bij menig bouwmarkt. Van onze klanten horen we toch vaak dat dit soort middeltjes niet zorgen voor een definitieve oplossing op de lange termijn. Ze zijn geschikt om kleine vlekjes in te perken, maar op den duur komt het probleem vaak terug.
  • Schimmel verwijderen met huismiddelen als chloor, soda of azijn. Ook dit kan bij kleine plekjes helpen. Echter is het belangrijk om voorzichtig te zijn in de buurt van schimmels. Inademen van deeltjes dient te allen tijde te worden voorkomen. Bovendien realiseren veel mensen zich niet dat dit soort huismiddelen ook onbedoelde neveneffecten aan uw muur kunnen aanbrengen.
  • Verwijder schimmel niet droog! Op het moment dat u schimmel droog gaat behandelen laat u de schimmelsporen alleen maar verspreiden. Bij schimmel verwijderen is het ook belangrijk om zelf goed beschermd te zijn. Doe dus een kapje voor de mond op en gebruik handschoenen.

Schimmels laten verwijderen

In de praktijk zien we dat het zelf verwijderen niet voor het resultaat zorgt waar mensen naar op zoek zijn. Schimmels hebben namelijk de eigenschap om snel weer terug te komen als de oorzaak niet goed is behandeld. Heeft u het al zelf geprobeerd, maar komt de schimmel steeds weer terug? Dan wordt aangeraden om een schimmelbestrijding bedrijf in te schakelen, zoals Lavos Reiniging. Met onze specialisten en speciale apparatuur worden de schimmels verwijderd en wordt de oorzaak van het probleem aangepakt. Ook geven wij tips om de schimmels in de toekomst te voorkomen.

Gerelateerde blogs