Schimmel in de douche | Tips ter voorkoming en verwijdering!

In deze blog lichten we toe hoe u schimmel in de douche voorkomt of verwijdert. Ook bespreken we de meest voorkomende plekken van schimmel in de douche en hoe u beginnende schimmel herkent. Als laatste beantwoorden we de meest gestelde vragen omtrent schimmels in de douche.

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Mogelijke oorzaken van douche schimmel
Herkenning
Veelvoorkomende plekken van douche schimmel
Mogelijke gevolgen
Schimmel in de douche voorkomen
Schimmel in douche verwijderen
Overige veelgestelde vragen

Mogelijke oorzaken van douche schimmel

Er zijn diverse mogelijke oorzaken voor schimmel in de douche. Condensatievocht is de meest voorkomende oorzaak. Dit komt voort uit de waterdamp die ontstaat tijdens het douchen. Als deze waterdamp niet voldoende wordt afgevoerd ontstaan er vochtige plekken op de muren en het plafond, waardoor de ideale voedingsbodem voor schimmels gecreëerd wordt. Ventilatie is dus key in de badkamer. 

Een andere mogelijke oorzaak voor schimmels in de douche is opstijgend of doorslaand vocht. Opstijgend vocht is het gevolg van een beschadigde of onderbroken waterkering. De schimmel zal zich in dit geval onderaan de muur tonen. Bij doorslaand vocht zijn de buitenmuren beschadigd waardoor neerslag de kans krijgt om in de binnenmuren te trekken. De schimmel zal zich dan ook op de buitenmuur uiten.

Condensatievocht
Condensatievocht is de meest voorkomende oorzaak van schimmel in de douche

Herkenning

Tijdige constatering van schimmel voorkomt onnodige schade aan uw muren of plafond. Gebruik daarom uw visuele vermogen om eventuele schimmel vroegtijdig te herkennen. Veelvoorkomende schimmels zijn: 

👉Zwarte schimmel

Zwarte schimmels zijn veruit de meest voorkomende schimmels in de douche. Deze schimmel is goed te herkennen aan de zwarte vlekken en punten op wanden en muren. 

👉Witte schimmel

Witte schimmel is vaak moeilijker te detecteren vanwege de vaak lichte betegeling in badkamers. U herkent dit type schimmel aan de pluizige en draderige uitstraling.

👉Roze schimmel

Roze schimmel in de douche komt vaak voor. Niet alleen op wanden of plafonds maar ook op het douchegordijn. Meestal  is deze schimmel pluizig of slijmerig en helder roze van kleur.

👉Groene schimmel

Groene schimmel is meestal te vinden in etenswaren maar zo af en toe ook in de badkamer. U vindt dit type schimmel meestal op houten oppervlaktes of andere organische materialen.

Schimmel in de douche
Zwarte schimmel op de wanden van de douche

Veelvoorkomende plekken van douche schimmel

Schimmels in de badkamer kunnen op alle oppervlaktes ontstaan. Toch zien we een aantal oppervlaktes die er tussenuit springen, waaronder de volgende:
  • Op voegen en kitranden;
  • Op de muren;
  • Op het plafond;
  • In de douche zelf;
  • Op het douchegordijn.

Deze oppervlaktes nemen gemakkelijk water op waardoor ze in een matig geventileerde badkamer een extra grote kans op schimmel vormen.

Mogelijke gevolgen van schimmels

Schimmels nemen vaak een vieze, typerende geur met zich mee. Een geur die zeker niet wenselijk is in een ruimte waarin u uzelf wilt opfrissen. En naast de geur is het ook nog eens een vies gezicht. Maar dat is niet alles. Zo kunnen schimmels ook schade aan uw woning aanrichten en mogelijk zelfs gezondheidsklachten veroorzaken. 

Gevolgen voor uw huis

Allereerst tast schimmel de oppervlaktes in uw huis aan. Wanneer de schimmel langdurig aanwezig is, worden ondergronden weker en zwakker waardoor het oppervlak mogelijk zal afbrokkelen. Naast dat het schade aan uw huis toebrengt is het ook zo dat beschadigde oppervlakken soms geheel vervangen moeten worden waardoor het ook nog eens financieel een behoorlijke schade kan aanrichten. Laat het niet zover komen!

Gevolgen voor uw gezondheid

Schimmels zijn niet enkel en alleen schadelijk voor uw huis, maar kunnen volgens diverse bronnen ook nog eens schadelijk voor uw gezondheid zijn. Zo meldt de GGD het volgende; ‘’Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid’’. Belangrijk dus om niet te lang te wachten met een effectieve verwijdering van de schimmels in uw douche. 

Schimmel opsporen
Tijdige opsporing van schimmels is belangrijk om verdere schade te voorkomen

Schimmel in de douche voorkomen

Er zijn diverse methoden om de kans op schimmel in de douche te minimaliseren. Deze methodes bieden geen zekerheid dat de schimmel zich nooit zal tonen, maar kunnen de kans op schimmel wel drastisch verminderen. 

Verwarm de badkamer voor het douchen

Wanneer u een verwarming in uw badkamer heeft, is het verstandig om de verwarming al even aan te zetten voor u gaat douchen. Hierdoor worden de wanden en plafonds alvast opgewarmd waardoor waterdamp minder condenseert en de muren en het plafond minder vochtig zullen worden. 

Zorg voor een goede ventilatie tijdens en na het douchen

Een belangrijk element ter voorkoming van schimmels in de douche is ventilatie. Zorg dan ook dat u tijdens en na het douchen goed ventileert middels een mechanische ventilatie of simpelweg het openzetten van een raam. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid en neemt de kans op schimmelvorming af.

Maak oppervlaktes schoon en droog na het douchen

Een goede schoonmaak van de badkamer is niet alleen hygiënisch maar biedt ook preventie tegen schimmels. Bij deze schoonmaak hoort dan ook het drogen van oppervlaktes na het douchen. Maak in ieder geval de douche en wasbak altijd droog na het douchen en hang handdoeken bij voorkeur boven een verwarming. 

Schoonmaak van de douche
Het schoon- en droog maken van de douche kan al een groot verschil maken

Schimmel in douche verwijderen

Voor het verwijderen van schimmel in de douche hebben wij een stappenplan per oppervlakte gemaakt. Dit omdat er verschil zit in de behandeling van de oppervlaktes in de douche.

Wanden en plafonds

  1. Meng een beetje soda met wat water.
  2. Spuit de schimmelplekken in en laat vervolgens even intrekken.
  3. Verwijder de schimmelplekken met een harde borstel.

Voegen en kitranden

1. Gebruik een schimmelverwijdering spray.
2. Spray de voegen en kitranden in.
3. Verwijder de schimmelplekken met een zachte borstel.
 

Doucheruimte

1. Gebruik wat azijn voor de schoonmaak.
2. Spuit de schimmelplekken in en laat vervolgens even intrekken.
3. Verwijder de schimmelplekken met een vochtige doek.

Overige veelgestelde vragen

Als u last heeft van optrekkend of doorslaand vocht in de douche, adviseren wij u de hulp van een expert in te schakelen. Dit probleem is vaak niet zomaar even op te lossen en vraagt dan ook om een deskundige behandeling.

Wanneer u last heeft van terugkerende schimmel, betekent dit dat er een aanhoudend vochtprobleem is. Om de schimmel definitief een halt toe te roepen zal dit probleem eerst verholpen moeten worden. 

Ventileren is key ter voorkoming van schimmels in de douche. Als je geen ventilatie opties hebt, kunnen elektrische luchtontvochtigers uitkomst bieden. 

Gerelateerde blogs