Schimmel uit vloerbedekking verwijderen

Hangt er een vreemde geur of heeft u last van een vochtig tapijt of ziet u zelfs zwarte sporen? Dan is het een grote kans dat u last heeft van schimmels in uw vloerbedekking. In deze blog leggen we meer uit over schimmels en hoe u deze kunt behandelen. Lees snel verder!

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Wat zijn schimmels?
Hoe kan ik tapijt schimmel herkennen?
Wat zijn de oorzaken van schimmel in de vloerbedekking?
Wat zijn de gevolgen van vloer schimmel?
Hoe kan ik schimmel in de toekomst voorkomen?
Zelf bestrijden of laten behandelen?

Wat zijn schimmels?

Schimmels, ook wel fungi genoemd, zijn micro-organismen die bestaan uit rijen van cellen. Deze draden zien er vaak wollig en slijmerig uit, en hebben veelal een zwarte, groene, witte of roze kleur. De schimmels vermeerderen zich door de vorming van sporen. Deze ontstaan aan het einde van de schimmeldraden. Wanneer de sporen rijp zijn, laten ze los en worden ze door luchtstromen meegevoerd. Deze sporen kunnen zich gaan nestelen op bijvoorbeeld het behang, op het plafond of op de vloerbedekking.

Hoe kan ik tapijt schimmel herkennen?

Helaas is schimmel in de vloer geen zeldzaam euvel, en krijgen veel huishoudens ermee te maken. Een bijkomend probleem is het feit dat het niet altijd even makkelijk is om te detecteren. Zo zijn sporen voor het blote oog niet te zien, en is schimmel in een vergevorderd stadium vaak te vinden onder de vloerbedekking, op de ondervloer of tussen de planken en balken. Verkleurde plekken op het tapijt zijn wel makkelijk te herkennen. Vaak zijn schimmels zwart of groen van kleur en kunt u deze herkennen aan de slijmerige of pluizige textuur.

Om verdere schimmelvorming te voorkomen hebben we hier een aantal waarschuwingssignalen op een rijtje gezet:

Schimmel uit vloerbedekking verwijderen
Vieze kleine zwarte schimmelsporen het tapijt? Laat het professioneel verwijderen!

Wat zijn de oorzaken van schimmel in de vloerbedekking?

Om schimmelvorming in de toekomst te voorkomen en om de schimmels te bestrijden is het belangrijk om te weten hoe schimmels in de vloerbedekking ontstaan. De belangrijkste 3 oorzaken lichten we hier voor u toe.

Wat zijn de gevolgen van vloer schimmel?

Schimmels in het vloerkleed kunnen mogelijk gevolgen hebben voor uw woning en voor uw gezondheid.

Hoe kan ik schimmel in de toekomst voorkomen?

Schimmels voorkomen is altijd beter dan schimmels bestrijden. Om schimmels te voorkomen hebben we hier een aantal tips voor u op een rijtje gezet:

  • Houd de vloerbedekking droog: Schimmels hebben vocht nodig om te groeien. Heeft u geknoeid of last van waterschade? Kom zo snel mogelijk in actie en droog uw vloerkleed.
  • Reinig het tapijt regelmatig: Viezigheid op de grond kan de schimmelgroei versnellen. Regelmatig stofzuigen of dweilen wordt aangeraden.
  • Lucht het huis regelmatig: Zoals eerder besproken is goede ventilatie belangrijk om vocht te bestrijden.
  • Vloerisolatie: Een koude vloer is vatbaarder voor schimmelvorming. Het isoleren van de vloer kan schimmels in de toekomst voorkomen.
  • Meet de luchtvochtigheid op: Het kan geen kwaad om de luchtvochtigheid in een desbetreffende ruimte op te meten. Een vervolgactie kan zijn dat u gebruik moet maken van mechanische ventilatie.

Tip: Lees onze schimmel voorkomen blog voor meer tips voor het voorkomen van schimmels.

Vocht uit tapijt halen
Last van wateroverlast? Kom zo snel mogelijk in actie en droog uw vloerkleed!

Zelf bestrijden of laten behandelen?

Het eerste wat u moet doen is de vloerbedekking inspecteren. Heeft de schimmel zich door het tapijt heen getrokken en de onderkant bereikt? Dan zal de klus een stuk minder eenvoudig worden en kunt u het beste een tapijtreiniger of schimmelbestrijder inschakelen. Als de schimmel zich in grote delen heeft verspreid raden we aan om een nieuw tapijt aan te schaffen.

Zelf schimmel bestrijden

Heeft u last van een lichte schimmelvorming? Dan kunt u de schimmels zelf verwijderen. Het is hierbij belangrijk om altijd goede bescherming (handschoenen, mondkapje en bril) te dragen om mogelijke klachten te voorkomen. We hebben 4 manieren om lichte schimmelvorming te bestrijden op een rijtje gezet:

  • Boenen met azijn: Er zijn mensen die melden succes te hebben met het gebruiken van azijn, een spuitfles en een borstel. De schimmelplekken kunt u inspuiten, schrobben en drogen met een haardroger.
  • Hang het tapijt in de zon: Is het tapijt uitneembaar? Dan kunt u het buiten in de zon ophangen. Zonlicht doodt de schimmelsporen en het ook het vocht verdampt door de warmte.
  • Het gebruik van reinigingsproducten (tapijt- en bekledingsreiniger): Er zijn diverse schoonmaakmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor bekleding en voor een tapijt. Op de producten staat duidelijk aangegeven hoe u het kunt gebruiken.
  • Huur een stoom- of tapijtreiniger: U kunt als particulier professioneel gereedschap, zoals een stoom- of tapijtreiniger, huren. Hiermee is de kans groter dat de schimmel voorgoed uit het kleed is verwijderd.

Schimmels laten behandelen door een professional

Schimmels bestrijden is een lastige klus. Een professionele schoonmaker of schimmelbestrijder is daarom geen overbodige luxe. Bestrijders en schoonmakers hebben namelijk de ervaring en de professionele apparaten om het vloerkleed te reinigen. Ook kijken zij naar de oorzaken van het probleem en kunnen ze u tips geven om schimmels in de toekomst te voorkomen.

Gerelateerde blogs